Hvorfor gå i skole, når man kan blive gift.


.
. 
Hvis du ikke består 7. klasse, går du ud af det tanzanianske skolesystem og kan blive gift.
Består du, fortsætter du i "secondary school" form 1-4 (svarer til 'mellemskole' eller 'realen' i gamle danske dage).
Fordi du skal fortsætte, kan du ikke blive gift, for den tanzanianske stat gør meget for at beskytte eleverne, de skal gerne alle have en god uddannelse. Når du har afsluttet form 4 med en karakter der ikke er høj nok til at fortsætte, kan du blive politimand og andet fornuftigt – og blive gift.

Er karakteren høj nok skal du fortsætte med form 5 og 6 (svarer til gymnasiet i Danmark). Er din karakter høj nok til universitetet efter form 6, skal du fortsætte på et universitet og først når du er i gang med andet år på universitetet, har du ret til at gifte dig selv om det vist ikke påskønnes så meget.

En af vore meget søde studerende begyndte at vise billeder af en ung smuk tanzaniansk kvinde i sommerferien. Han er nu på andet år i universitetslivet, og kan derfor gifte sig. Der er noget at se frem til, også for os 😉

Drenge en katastrofe.

Er den førstefødte en dreng, giver det familien store problemer – det er meget bedre hvis man først får en pige. Helt fantastisk hvis man får en stribe piger.
Der er sikkert en del i Danmark, der har hørt om brudepriser, noget vi generelt stiller os meget uforstående over for, hvis ikke direkte fjendtligt overfor. For hvad er brudepris andet end en legaliseret form for handel med kvinder? Man bør arbejde hen imod samfund hvor kvinder ikke behandles som kvæg, der kan sælges. Brudepris ligger lige et enkelt niveau over kvindelig omskærelse, som alle er enige om at fordømme (også herude).
Men brudepris er noget helt andet. Det er tabt arbejdsfortjeneste i en familie. Her er sammenhængen sådan at det er kvinderne der er de produktions-bærende, dem der betyder noget i familien og samfundet. Hvis man derfor mister en af kvinderne i husholdningen, skal der kompenseres for dette tab – bortgiftes en kvinde, mister familien en værdsat arbejdskraft, hvilket bringer uorden i balancen mellem familier. Hvorfor skulle nogen finde på at give en solid arbejdskraft fra sig uden videre? Det er der ingen fornuft i, derfor skal der betales ved kasse 1.
Brudeprisen er erstatning for det tab en familie påføres ved et ægteskab.

En ruin

Har en familie kun fået drenge er det ren ruin, for det første bidrager drenge ikke ret meget til husholdningen og kapitalforøgelsen i familien. For det andet er de frygteligt dyre at komme ”af med”. Det mest fantastiske er derfor at få et par piger først, de kan så bortgiftes, brudeprisen betales i køer, som kan formeres sådan at man har noget at give når endelig en af sønnerne skal giftes.

Der er nogle stammer der ikke har systemet med køer. De regner på en anden måde. Hvis din (stor)familie skal have min produktive datter, må din (stor)familie bidrage med en anden datter der kan gifte ind i vores familie. Her er der ingen køer der overføres. Brudeprisen er afskaffet, men det medfører nogle uendeligt dårlige arvemæssige konsekvenser, idet det ender med at alle er i familie med hinanden.
Derfor er køer meget bedre, man er ikke bundet af kun at kunne bortgifte sønner og døtre til den nærliggende landsby. Er det ikke godt med ny information nu og da? 😁

I Shinyanga dumper alle piger med glans.

Jo dygtigere en pige er, des lavere karakter fik hun. Vi læste tegneserie i vores swahilitime. Den omhandlede Shinyanga-problemet. Det var både oplysende og ganske morsomt.
.
. 

Baggrunden for tegneserien var at man begyndte at undre sig rundt om, hvorfor det stod så dårligt til med lærdommen i området og satte en ’skolelærer’ på jobbet, i virkeligheden en der arbejdede undercover for regeringen. Hun fandt ud af at kun de dårligste elever havde en chance for at bestå, de mellemgode klarede sig dårligere end man skulle tro, mens de rigtig dygtige dumpede 100%.
.
. 

Eksaminationsformen er ”multiple choice” opgaver, altså opgaver hvor man får en lang række spørgsmål, som man skal besvare inden for et par timer.

Jeg ved ikke om I har regnet den ud – hvordan kan de dygtigste elever være 100% sikre på ikke at bestå?
Fordi de konsekvent svarer det modsatte af hvad de skulle, men de dårlige blot satte krydser her og der og for en gang skyld havde en chance for at vise at de var bedre end de dygtige.
 .
.

Men det store spørgsmål er selvfølgelig hvorfor gode elever pludselig blev 100% dumme?

Det var fordi forældrene hjemmefra tvang dem til at dumpe sig selv, for familien ville have dem gift. Bestod de 7. klasse ville der gå endnu 4 år før de kunne giftes, og bestod de form 4, endnu to år… det måtte for alt i verden, eller i hvert fald for brudeprisens skyld forhindres. Fik man ikke sine døtre gift, var der ikke råd til at få de dovne sønner gift og dem dermed smidt ud af hjemmet.
.
. 

I tegneserien er der en pige der drømmer om at læse til læge, men faderen vil noget andet. Hun skal giftes. Derfor tager han til skolens rektor, og han betaler et fint beløb og rektor, der har adgang til alle elevernes eksamenspapirer, sørger hurtigt for at datteren ikke består.
.
. 

På den ’konto’ er der hele 60 lærere der er blevet afskediget i Shinyanga distriktet for at fifle med karaktererne. Og her er det ’fifle nedad’, ikke noget med finere eksamenspapirer. Disse lærere fik ikke en løftet pegefinger, eller en bøde. De røg 5 år i fængsel og kan aldrig vende tilbage til et arbejde som lærer. Det er den nuværende regerings konsekvente politik. Pludselig fristede den ekstra indkomst som i hvert fald 60 lærere har haft, ikke de øvrige.
Nu består eleverne som forventet.
De dygtige får alle rigtigt.
De mindre dygtige får en del fejl.
Og så er der dem der bliver gift.
.

PS den giftefærdige alder er 18, kun 16 ved særlige omstændigheder, børnebrude findes ikke. Der er kræfter, der arbejder for at den normale giftefærdige alder skal sættes op til 21 år og kun ved særlige omstændigheder kan den sænkes til 18.
Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Det regner så alt skylles bort - og vi har ikke vand!

”En trynet folkekirke”